Een onderhoudsvrije tuin, kan dat?

GESCHREVEN DOOR JOYCE SCHIEVEN

Een onderhoudsvriendelijke, of zelfs onderhoudsvrije tuin is een veel gehoorde wens tegenwoordig. Eigenlijk ook niet gek in deze tijd: onze agenda’s zijn vol en tijd is daardoor schaars. Toch willen veel mensen wel genieten van een buitenruimte, maar hebben geen tijd (of zin) om veel tuinwerk te doen. In dit artikel lees je tips voor tuin met weinig onderhoud én ook twee voorbeeld tuinontwerpen!

Ten eerste vinden wij dat er maar één soort onderhoudsvrije tuin bestaat: geen. Zelfs als je alles bestraat en een schutting zet zul je altijd onkruid, vuil en rot krijgen. En of het de naam tuin dan nog mag dragen….tja.

Dus, we gaan over naar een onderhoudsvriendelijke tuin. Want dat kan zeker wél! Hoe pakken we dat aan?

Vooraan staat dat je verder moet kijken dan een nette tuin met perkjes, gazon en terrassen. Ga voor een stoer ontwerp met duidelijke vormentaal. Juist geen steriele omgeving met veel bestrating (want onkruid tussen de voegen) maar de natuur meer zijn gang laten gaan. Hieronder volgen een aantal tips om een onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen met weinig onderhoud, maar die toch lekker groen én duurzaam is:

  • Kies voor weinig bestrating. Of neem bestrating met weinig voeg. In voegen groeit altijd onkruid en een chemische onkruidverdelger is erg slecht voor het milieu. Kies dus voor (hele) grote tegels. Neem split als je wel af en toe wilt harken. Of kies bestrating waarbij je bewust planten tussendoor laat groeien zoals flagstones met kruiptijm.
  • Kies niet voor een strak gazon omdat je een gazon in het groeiseizoen al gauw 1 tot 2x per week moet maaien.. Kies ook niet voor kunstgras. Kunstgras is gemaakt van plastic, dat in kleine deeltje afbreekt en in het (drink)water terecht komt. Ook is het moeilijk te recyclen. Je kunt wel kiezen voor lang gras dat je maar 2x per jaar hoeft te maaien.
  • Bomen zorgen voor een heerlijk lommerrijk gevoel en geven de tuin een echte groene booster. Als je weinig bestrating en geen gazon hebt, hoef je ook niet veel blad te vegen of harken. Kies bijvoorbeeld voor een paar Gleditsia’s of krentenboompjes op stam.
  • Siergassen, bamboe en oersterke planten zoals vrouwenmantel, zijn de musthaves om aan te planten.
  • Als erfafscheiding kun je gaan voor een gemetselde muur. Of metalen platen van bijvoorbeeld cortenstaal, zink of damwand.

ONDERHOUDSVRIENDELIJK TUINONTWERP

Hoe kun je deze tips verwerken in een écht tuinontwerp? Hieronder staan 2 voorbeeld van tuinontwerpen van onderhoudsvrije tuinen voor een gemiddelde achtertuin:

Een basis van grote stelconplaten zorgt voor zo min mogelijk voegen en dus voor minder onkruid. Voor een groene uitstraling is er een speelse vlakverdeling van bloembedden met enkel siergras: dit groeit goed dicht en je hoeft het alleen in het voorjaar één keer te snoeien. Drie bomen zorgen voor een royaal groen dak, zeker nodig bij zoveel bestrating om de warmte uit je tuin te houden! Natuurlijk is er ruimte voor een eettafel dicht bij de woning en verderop in de tuin is een informele zitplek.

Deze hele tuin in ingezaaid met een ruig graszaadmengels met veldbloemen. Ook hier zorgen bomen voor een groen dak en zorgt voor een behaaglijk, geborgen gevoel. Een pad van flagstones ligt slingerend door de tuin en is pad en terras in één. Dichtbij het huis ligt een groter terras voor de eettafel, aan het einde is ruimte voor losse stoel. Twee oude aanmeerpalen zijn neergezet als sokkels om kunst op te kunnen plaatsen, zo krijgt de tuin meer diepte.

Ik hoop dat ik je met deze tips geïnspireerd hebt over hoe een onderhoudsvriendelijke tuin eruit kan zien. En de onderhoudsvrije tuin vergeten we vanaf nu, toch?!

Wil je meer inspiratie voor een groene, stoere tuin? Lees mijn andere blogs of kijk op mijn Pinterest.

© Copyright 2019 Wilg & Wilg