Een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp: 2 gratis voorbeelden.

GESCHREVEN DOOR JOYCE SCHIEVEN

Een onderhoudsvriendelijke tuin, of zelfs een onderhoudsvrije tuin is een veel gehoorde wens tegenwoordig. Eigenlijk ook niet gek in deze tijd: onze agenda’s zijn vol en tijd is daardoor schaars. Stel, je hebt wel een tuin, maar niet veel tijd (of zin) om veel tuinwerk te doen. In dit artikel lees je tips voor een tuin met weinig onderhoud én ook twee gratis voorbeelden van een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp!

Persoonlijk ben ik van mening dat er maar één soort onderhoudsVRIJE tuin bestaat: geen. Zelfs als je alles bestraat en een schutting zet, zul je altijd onkruid, vuil en rot krijgen. En of het de naam tuin dan nog mag dragen….tja ik vind van niet. Dus we laten voor nu de term onderhoudsvrije tuin achter ons en gaan over naar een onderhoudsVRIENDELIJKE tuin. Want dat kan zeker wél, maar hoe pakken we dat aan?

Hoe ziet een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp eruit?

Voorop staat dat je verder moet kijken dan een nette tuin met perkjes, gazon en terrassen. Ga voor een stoer ontwerp met duidelijke vormentaal. Juist geen steriele omgeving met veel bestrating (want onkruid tussen de voegen) maar de natuur meer zijn gang laten gaan. Hieronder volgen een aantal tips om een onderhoudsvriendelijke tuin aan te leggen met weinig onderhoud, maar die toch mooi en lekker groen is:

  • Kies voor weinig bestrating. Of neem bestrating met weinig voeg. In voegen groeit altijd onkruid en een chemische onkruidverdelger is erg slecht voor het milieu. Kies dus voor (hele) grote tegels. Neem split als je wel af en toe wilt harken. Of kies bestrating waarbij je bewust planten tussendoor laat groeien zoals flagstones met kruiptijm.
  • Vergeet het idee van biljart-laken-gazon Want een gazon écht mooi groen houden, kost veel tijd. Maaien, bemesten, bekalken, doorzaaien, ect. Je kunt wel kiezen voor een wat ruwe gazon: misschien zelfs met verwilderingsbollen of (deels) lang gras met bloemen dat je maar 2x per jaar hoeft te maaien. En kies ook niet voor kunstgras. Kunstgras is gemaakt van plastic, dat in kleine deeltje afbreekt en in het (drink)water terecht komt. Ook is het moeilijk te recyclen.
  • Plant één of meerder bomen voor een groene booster! Bomen zorgen voor een heerlijk lommerrijk gevoel en geven de tuin een echte groene booster. Als je weinig bestrating en geen gazon hebt, hoef je ook niet veel blad te vegen of harken. Kies bijvoorbeeld voor een paar Gleditsia’s of krentenboompjes op stam.
  • Kies voor een divers palet sterke planten en plant ze door elkaar. Siergassen, bamboe en oersterke planten zoals vrouwenmantel, zijn de musthaves om aan te planten. Dus geen vakken van één soort, want daar  valt een onkruidje extra op. En zodra een paar planten in één groot vak er geen zin in hebben, valt dat extra op.  
  • Neem geen haag rondom die je 2 keer per jaar moet snoeien als tuinafscheiding, maar kies voor een muur, schutting of hekwerk (en het liefst een combinatie daarvan!). Wel een must om het hekwerk of een muur dan te beplanten met een passende klimplant, zoals klimop of klimhortensia. Vooral deze laatste heeft minder snoei nodig dan een haag.

ONDERHOUDSVRIENDELIJK TUINONTWERP

Hoe kun je deze tips verwerken in een écht tuinontwerp? Ik heb twee gratis onderhoudsvriendelijke tuinontwerpen gemaakt voor een gemiddelde achtertuin, die je kunt gebruiken als inspiratie voor jouw tuin.

Tuinontwerp 1: Strakke lijnen & vormen

onderhoudsvriendelijk tuinontwerp

In dit tuinontwerp zorgen de grote stelconplaten voor zo min mogelijk voegen en dus voor minder onkruid. Voor een groene uitstraling is er een speelse vlakverdeling van bloembedden gemaakt: zo lijkt de tuin heel vol en groen.  De bloembakken worden gevuld met een mix van siergrassen en vaste planten. Valt er een soort uit? Geen probleem, want een ander soort neemt het wel over. Drie bomen zorgen voor een royaal groen dak, wat zeker nodig bij relatief veel bestrating om de warmte uit je tuin te houden! Een strook split zorgt voor natuurlijke afwatering: hier kan het regenwater wat van de stelconplaten afloopt in de  grond wegzakken. Natuurlijk is er ruimte voor een eettafel dicht bij de woning en verderop in de tuin is een informele zitplek.

#Extra duurzaamheids-tip: vervang een aantal stelconplaten voor split.

Tuinontwerp 2: Ruige grasweelde

onderhoudsvriendelijk tuinontwerp

Deze onderhoudsvriendelijke tuin is voor iemand die graag een wat ruigere, natuurlijkere tuin heeft. De gehele tuin in namelijk ingezaaid met een ruig graszaadmengels met veldbloemen. Dit gras hoef je maar 1 a 2 keer per jaar te maaien. Ook hier zorgen bomen voor een groen dak: dit zorgt voor een behaaglijk, geborgen gevoel én fijn leefklimaat. Een pad van flagstones ligt slingerend door de tuin en is pad & terras in één. Dichtbij het huis ligt een groter terras voor de eettafel, aan het einde is ruimte voor losse stoelen. Twee oude aanmeerpalen zijn neergezet als sokkels om kunst op te kunnen plaatsen, zo krijgt de tuin meer diepte.

#Extra beleef-je-tuin-tip: maai langs de erfafscheiding het gras in één maaier-breedte. Zo kun je een klein ‘ommetje’ maken in je eigen tuin.

Ik hoop dat ik je met deze tips geïnspireerd hebt hoe een onderhoudsvriendelijk tuinontwerp eruit kan zien. Enne…. de onderhoudsVRIJE tuin vergeten we vanaf nu, toch 😉 ?!

Wil je meer inspiratie voor een groene, stoere tuin? Lees mijn andere blogs of kijk op mijn Pinterest. Wil je graag met me van gedachten wisselen hoe jij ook een onderhoudsvriendelijke tuin kunt krijgen?

Stuur me dan een e-mail
© Copyright 2019 Wilg & Wilg