Tuinschuttingen, 5 tips voor als je wat anders wil.

GESCHREVEN DOOR JOYCE SCHIEVEN

Tuinschuttingen zijn er in allerlei vormen. Als we snel even opsommen: een houten schutting, haag, muur, hek, schermen, gaas. Maar wat kies je als je wat anders dan anders wil? In dit artikel geef ik je 5 tips voor alternatieve tuinschuttingen. 

Er is veel te koop in schuttingland. Bij de bouwmarkt en in het tuincentrum is volop keuze. Vaak zijn het prefab onderdelen, die je in elkaar kunt zetten tot de gewenst lengte. Zelf gebruik ik graag nét wat andere materialen: hergebruikt of goed te recyclen. En het is helemaal te gek als ze lekker voor contrast zorgen met het groen in de tuin.

1. Golfplaten

Golfplaten zijn prachtig van vorm en divers in materiaal én kleur. De verzinkte variant is fris, modern en geeft je tuin een industriële sfeer. De kunststof variant is er in mer kleuren. Ook zijn ze vaak tweedehands goed te verkrijgen. Ze zijn eenvoudig te monteren op houten of betonnen staanders met regelwerk óf tegen een bestaande schutting. De metalen variant is gemaakt van een hernieuwbare grondstof.

Schutting metaal
Schutting golfplaten

2. Levende wilgenschutting

Voor een levende wilgenschutting kun je op twee manier aanplanten: levende ‘staanders’ met daartussen dode takken gevlochten. Of je kunt de takken scheef in de grond steken en zo een vlechtwerk van ruiten maken. Op deze manier heb je een semi-transparante haag. Wel flink snoeien (3x per jaar)…want een wilg heeft behoorlijke groeikracht!

3. Muur van glasblokken

Glasblokken zijn weer terug van weggeweest! Vooral de gekleurde blokken zijn een lust voor het oog in de tuin. Mooi om te combineren met groene hagen.

Schutting glasblokken kleur
Glasblokken tuin

4. Schanskorf met oude bakstenen

Schanskorven zijn een prachtige manier om je tuinschuttingen een hele andere uitstraling te geven. Ze kunnen gevuld worden met gebroken stenen, maar nog mooier: oude bak- of metselstenen.

Schutting schanskorf steen

5. Geverfd hout

Een houtkleurige schutting is natuurlijk prachtig, maar wil je voor wat anders gaan, denk dan aan verf! Deze rode schutting combineert geweldig met de wilde wingerd die lommerrijk overheen groeit.

Rode houten schutting
Ik hoop dat ik je met deze 5 tips over net wat andere tuinschuttingen geïnspireerd heb. 

Wil je meer inspiratie voor een groene, stoere tuin? Lees mijn andere blogs of kijk op mijn Pinterest.

* Op alle foto’s rust copyright. Ze zijn (bijna) allemaal gemaakt in de Tuinen van Appeltern.

© Copyright 2019 Wilg & Wilg