Waarom iedere tuin een boom verdient

Bomen. Ze zorgen voor verkoeling en zuurstof. Ze zijn een leefomgeving voor tal van dieren. Bomen zijn mooi. En ieder jaargetijde anders. De ene soort is speels en luchtig, de ander is statig en indrukwekkend.

Een boom geeft je de eerste knispergroene blaadjes in het voorjaar, een warm kleurenspektakel in de herfst en een statisch silhouet in de winter. De zon speelt met de bladeren en geeft je altijd een prachtig schouwspel van schaduw, licht en donker. Bomen werden van oudsher aangeplant als zonwering voor boerderijen. Zo is ook de leilinde ontstaan. Tegenwoordig zijn we deze functie vergeten en lijken we in onze tuin vaak vooral het ‘werk’ te ervaren van en boom.

En ja oké, je moet blaadjes harken als ze op je gazon vallen. En er vallen ook wel eens takjes af, soms kleverige knoppen en je hebt kans dat er net een familie schijt-grage duiven in komt wonen. Maar ik geloof écht dat je meer rust ervaart, meer kleine genietmomenten hebt en je je meer kunt verwonderen, als je je omringt met bomen. Bovendien geven ze geborgenheid in je tuin: het dak van groene bladeren geeft privacy en houdt het microklimaat onder controle.

Een rij knotwilgen (Salix alba).

Daarom pleit ik in al mijn ontwerpen voor bomen in je tuin, hoe klein deze ook is. En dan geen bolboompjes, heestertjes op stam of tot platte pannenkoeken of  zuil geknipte gedrochten (nog afgezien van het vele snoeiwerk, waar je helemaal genoeg van krijgt door hun ongekende groeidrang).

Kies eens voor een trompetboom (Catalpa bignonioides) die vrij uit kan groeien met zijn luxe voorkomen. Of een valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos Sunburst) met zijn vederlichte, geveerde, frisgroene blad.

Of kies voor een stoere knotwilg (Salix alba) door in de herfst of het voorjaar een net geknipte, rechte tak in de grond te planten. Of een zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) die bloeit in de late na-zomer en ook prachtig is als meerstam. Of een zilverlinde (Tilia tomentosa) met bijna sprookjesachtig wit/groen blad en een betoverde geur tijdens de bloei. Of misschien wel een grove den (Pinus sylvestris) als je de natuur je tuin in wilt halen.

Een Koreaanse haagbeuk  (Carpinus turczaninowii).

Heb ik je overtuigt? Yes! Zoek dan in de herfst een boomkweker op. Vergaap je aan al het moois op zijn/haar land en ga huiswaarts met 1,2 of meer prachtige aanwinsten voor je tuin.

Wil je meer inspiratie voor een groene, stoere tuin? Lees mijn andere blogs of kijk op mijn Pinterest.

© Copyright 2019 Wilg & Wilg