Wilde bloemen als kleurrijke borders

Een ontdekking uit eigen tuin: meerjarige, wilde bloemen gebruiken als kleurrijke borders. Ja dat werkt! Een prachtige, natuurlijke bloemenzee met een groots effect, is dat iets voor jou?

  • Goed voor vlinders, insecten en andere bestuivers
  • Minder duur dan de aanplant van vaste planten
  • Weinig onderhoud

Even een korte situatieschets: ik woon nu in een rijtjeshuis in het dorp, maar we verhuizen binnen een paar jaar naar het platteland: waar mijn vriend het agrarische bedrijf van zijn ouders zal voortzetten. Super leuk en spannend natuurlijk, zeker omdat we daar nu al wél begonnen zijn met de/onze tuin daar.

De tuin zoals die er jaren lag, was voor mijn schoonouders (die er nu nog wonen) te lastig in onderhoud. Ook waren veel struiken en bomen ‘op’: er waren teveel soorten aangeplant met een redelijk korte levensduur. We hebben de tuin opnieuw aanlegt: ruimer in opzet, met strakkere lijnen en met een natuurlijker uitgangspunt. Gezien het oppervlakte van de tuin wilde ik wel een groots effect qua bloemen, maar niet het werk (onkruid wieden) in vaste planten borders. Tenslotte wonen we er zelf nog niet, dus het moest behapbaar zijn voor mijn schoonouders en de keren dat wij tijd hebben om te komen werken in de tuin. Als alternatief voor een kleurrijke border, besloot ik een meerjarig, wilde bloemen te zaaien in grote vakken.

Natuurlijke bloemen in de tuin

Wat een uitzicht: liggend vanaf het gras de bloemen bewonderen!

Wilde bloemen als border

In de herfst zaaiden we niet alleen het gazon in, maar hield ik ook vakken vrij voor het wilde bloemenzaad. Ik bestelde voor zo’n 150m2 dit zadenmengsel voor in totaal € 250,- bij Cruydt-Hoeck. Het najaar is het ultieme seizoen voor het zaaien van meerjarige, wilde bloemen: door de warme grond kiemen er al planten, zodat de grond al redelijk bedekt wordt en de onkruiddruk in het voorjaar minder groot is!

Alle foto’s die je hier ziet, zijn gemaakt in het eerste bloeiseizoen: eerst veel dagkoekoeksbloemen, gevolgd door o.a. margrieten, biggenkruid, streepzaad, knoopkruid, kamille, smalle weegbree en wilde peen. Dit zijn inheemse soorten, wat inhoud dat ze van nature hier, in Nederland, voorkomen. Sommige vlinders en andere insecten zijn ’specialisten’ en erg kieskeurig welke soort bloem ze bezoeken. Ze houden niet van ‘exotische’ bloemen die je soms vind in (goedkopere) zakjes bloemenzaad. Naast nectar en stuifmeel hebben ook veel bestuivers specifieke soorten nodig als waardplant om zich voort te planten. Goed om te weten dus, dat niet zomaar álle bloemen een meerwaarde hebben voor de insecten die hier in Nederland leven.

Wilde bloementuin

En enkel knoopkruid en heel veel margrieten stelen de show.

Natuurlijk met strakke lijnen

Door de wilde bloemen te combineren in een ontwerp met strakke lijnen, oogt de tuin niet rommelig. Ik vind de overgangen tussen het gazon en de wilde bloemen een práchtig contrast geven. En het is een genot om in de ochtendzon langs de bloemen te lopen en de weelde aan kleine insecten te zien die loom opvliegen.

De wilde bloemen zijn prima te combineren met strak gazon, bestrating en hagen. Na het eerste groeiseizoen heb ik de helft van de uitgebloeide stengels afgemaaid met een bosmaaier. De plantenresten heb ik afgevoerd om zo de bodem te ver-armen en hierdoor in de toekomst meer verschillende soorten in bloei te krijgen. De andere helft blijft de hele winter staan en  wordt in het vroege voorjaar afgemaaid, om zo de insecten te kunnen laten overwinteren in de stengels.

Wilde bloemen tuin
Wilde bloemen tuin

Mooie combinatie van strakke lijnen en natuurlijke bloemen.

Wilde bloemen in jouw tuin? Boek een 'Tuintalk' met mij!

Meerjarige, wilde bloemen zijn dus een prima alternatief voor een vasteplantenborder. Ze zijn minder duur in aanleg, vragen minder onderhoud en zijn insectvriendelijk. Wil jij ook wilde bloemen in je tuin, maar weet je niet goed waar te beginnen? Boek dan bij mij een ‘TuinTalk’ van een half uur en samen bedenken we de oplossing voor jouw tuin!

Heel veel succes met het zaaien van jouw wilde bloemen!

Groene groet,

Joyce
Studio Wilg & Wilg

© Copyright 2019 Wilg & Wilg