Lockdown-avondklok verveling? 9 Groene TO-DO-tips

Laten we het lekker positief houden!
Samen kunnen we de aarde, onze achtertuin en onszelf gezelliger, mooier en groener maken. Doe je mee?
Ik geef je 9 inspirerende tips om te kopen, te kijken en te lezen. Gewoon lekker vanaf je bank, misschien met een lekker kopje thee erbij!

3x kopen voor een groenere achtertuin

  1. Bestel een regenton.
   Na 3 droge zomers kunnen we iedere druppel water gebruiken. Een regenton is gemakkelijk online te bestellen (ik deed het zelf ook) en ook heel eenvoudig te installeren.
  2. Koop een fruitboom.
   Het is nu de ideale planttijd, dus mail als je s’avonds op de bank zit je lokale kwekerij of je daar een boom kunt bestellen en afhalen. En droom vast over het plukken van de zoete kersen en sappige peren.
  3. Bestel zaden voor jouw eigen groenten.
   Dit jaar weer vakantie in ‘Hintergarten’? Dan is het leuk om te beginnen met je eigen moestuin. Ben je een moestuin-groentje? Start dan met courgette, pompoen en spinazie.

3x kijken voor inspiratie over een groenere wereld

  1. A life on our Planet – David Attenborough. (Netflix)
   Deze 93 jarige natuurdocumentairemaker heeft deze prachtige film gemaakt omdat hij de levende wereld ziet als een uniek en wonderlijk spektakel, en de mens dit totaal in de verwoesting helpt. Hij noemt deze film zijn getuigenisverklaring en toekomstvisie: werken mét de natuur, in plaats van tegenwerken. En hij verteld in deze film hoe we dat kunnen doen. Echt een aanrader om te kijken als je dat nog niet gedaan hebt!
  2. Kiss the Ground (Netflix).
   Een inspirerende documentaire waarin wetenschappers laten zien hoe de grond van de aarde de sleutel kan zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Kijk hem als tuinbezitter, agrariër, landgoedbeheerder, overheidsambtenaar of als je op een andere manier invloed kunt uitoefenen op het gebruik van de bodem. (En Jason Mraz (en anderen inspirerende beroemdheden) zit in de film, altijd leuk!)
  3. The biggest little farm (Cinetree, te kijken voor € 3,- zonder abonnement)
   Werkelijk prachtige docu over een stel dat de stad verruild voor een enorme verwaarloosde fruitgaard. Ze bouwen de boerderij op met een zelfregulerend ecosysteem en ik vond het inspirerend om te zien hoe processen gaan als de mens en de natuur moeten samenwerken. Laat ik vast verklappen dat ze een lange adem nodig hadden.

3x lezen voor verandering in je eigen leven

  1. Terug naar de natuur – Lidewey van Noord. (E-book, paperback en in de online bibliotheek)
   Dit boek gaat over de verzwakte relatie tussen de mens, de natuur én ons voedsel. De schrijfster neemt je mee in haar eigen (werk)ervaringen op talloze boerderijen, bij jagers en slachters. Het gaat over bewust kiezen en weten dat we zelf het verschil maken met onze portemonnee.
  2. De verborgen impact – Babette Porcelijn. (Paperback)
   Dit boek geeft je inzicht in hoe groot jouw eigen impact is op de planeet. Want deze impact is vaak veel groter dan je denkt en vindt vooral plaats buiten ons zichtveld. Pas als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je effectief werken aan je eigen verduurzaming. Leuk en gemakkelijk te lezen boek, dat je super helder presenteert wat jij zelf kunt doen voor een duurzamer leven.
  3. Weg ermee – Dennis Storm (E-book, paperback en in de online bibliotheek)
   Als je bovenstaand boek hebt gelezen (De verborgen impact) zul je ontdekken dat het kopen van (nieuwe) spullen vrijwel de grootste impact heeft op de planeet. In het boek ‘Weg ermee’ geeft Dennis Storm een pleidooi over consumeren (of eigenlijk consuminderen) en hoe je zelf aan de slag kunt met ontspullen, maar vooral hoe je je mindset kunt ombuigen om zo weer tot de essentie te komen.

Veel koop-, kijk- en leesplezier!

Groene groeten,

Joyce

© Copyright 2019 Wilg & Wilg