Over Wilg & Wilg
Het gezicht achter Wilg & Wilg
Hoi, wat kan ik voor jou betekenen?
Wilg & Wilg wordt gerund door mij, Joyce Schieven. Geboren en getogen Achterhoeker en mijn tekentafel staat daarom in Ulft (Gelderland). Ik ben als het kruid springzaad: geef me een prikkel en in ontplof van enthousiasme. Daarom pak ik graag nieuwe projecten op, die passen bij het mooier en groener maken van onze wereld.
Als tuin & landschapsontwerper teken, ontwerp en inspireer ik graag.
Hiervoor kun je me inschakelen:
Online & Offline tuinontwerp voor moderne tuinen vol biodiversiteit
Samenwerking op gebied van vergroening van tuinen en veranderen van mindset
Landschappelijke inpassing van erven, rood-voor-rood of andere ruimtelijke ontwikkelingen
E-books over wilde bloemen & standaard tuinontwerpen
Schrijven van inspirerende columns of blogs over de groene wereld
Zeg Joyce, hoe kleurde jij zo groen?
Jaren terug ontwierp ik op ‘de automatische piloot’. Gewoon hup alles eruit, een enkele boom daargelaten, en alles nieuw er weer in. Planten kwamen uit de catalogus van de kweker en ik lette vooral op vorm en kleur. Het ging om ‘design’ en ik babbelde lekker mee over dat de tuin ‘een buitenkamer’ is van je tuin.
Ondertussen keek ik ook graag docu’s en video’s op tv en youtube over (tuin)architectuur en kwam langzaam onderwerpen tegen als natuurlijk bouwen, permacultuur en natuurlijk (moes)tuinieren. Ik ontdekte hoe belangrijk de bodem is. Door de afnemende insecten aantallen besloot ik de cursus imkeren te gaan doen. En hoewel het houden van bijen niet perse natuurlijk te noemen is, werden mijn ogen wel geopend voor het belang van een goed ecosysteem. Wat volgde wat een cursus bloemenweide bij de Cruydthoeck en een korte veldcursus ecologie.
In mijn eigen tuin besloot ik eerst de paardenbloemen te laten staan, want ja, die zijn een belangrijke voedselbron voor bijen in het voorjaar. En ach, maakt het uit dat er verder ook spontaan een aantal ‘onkruiden’ gingen bloeien? Want eigenlijk stond dat best mooie en het was een genot om mussen te zien eten van zaden van een bloeiende leeuwentand. Ik maakte een takkenril en begon compost in de borders te gebruiken om de grond te verrijken. Bij mijn schoonouders zaaide ik inheemse, wilde bloemen: met alleen gazon, hagen en wilde bloemen ontstond al binnen een jaar een avontuurlijke, moderne én natuurlijke tuin. Ik genoot! Er viel een hele nieuwe wereld te ontdekken van kevers, spinnetjes, vlinders, bijen en tal van plantensoorten.
Zelfs ik, met een groene achtergrond en opgeleid tot tuin- en landschapsontwerper, had tijd én inspanning nodig om mijn mindset te veranderen. Om af te stappen van alles willen controleren en de buitenruimte te zien als iets dat niet alleen gestyled, aangehard en dienend voor óns moet zijn. Maar nu mijn mindset is veranderd, probeer ik ook andere mensen te inspireren; ze stap voor stap mee te nemen in de omslag naar een groene en biodiverse mindset. Niet te zwaar in de kost, maar wél onderbouwd. Ik geloof dat iedereen gelukkiger wordt van groen. En dat groen niet moeilijk hoeft te zijn.
Wat voor een ontwerper ben ik?
Ik wil graag een circulaire wereld, waar afval een grondstof is en waar creativiteit wordt gebruikt om de cirkel rond te maken. Daarom is hergebruik een belangrijk thema in mijn werk, net als het verhogen van de biodiversiteit.
We moeten af van de tuin als ‘buitenkamer’. Ik zie een tuin (of andere groene buitenruimte) als een stukje oase rondom ons huis: waar we heerlijk kunnen genieten van het buitenleven en de dingen die jij belangrijk vind (spelen met je kinderen, barbecuen met vrienden, moestuinieren). De ruimte die overblijft maken we lekker groen: fijn voor jouw welbevinden, maar ook voor het klimaat, flora en fauna.
Het hoeft ook allemaal niet groot en duur: doe wat voor jou haalbaar is. En daar ontwerp ik ook naar. Wil je weinig onderhoud? Dan geen hagen of gazon, maar een hekwerk en bodembedekkende planten. Ik geef graag inspiratie over wat je kunt doen met tweedehands materialen. Zo is een leuke, fijne en groene tuin voor iedereen haalbaar.
We hebben allemaal een eigen, uniek plekje op onze aarde. De aarde die een natuurlijk fabriek is voor grondstoffen (hout, voedsel, energie), onze allesreiniger voor het produceren van zuurstof en schoon water. Het landschap om ons heen is een decor dat al miljoenen jaren oud is waar wij nu mogen werken, wonen en recreëren. Groen is ons medicijn voor een fysieke en mentale gezondheid. Ons landschap, onze tuin, is geen ‘buitenkamer’, maar de basis van ons ‘thuis’.