tuinontwerp

Jouw tuin als uniek biotoop

Standaard tuinen hebben we al genoeg. Daarom doen we het graag anders. Door écht te kiezen voor de tuin als eigen stukje groene wereld. Een tuin als uniek biotoop, passend bij jou en de omgeving. Ga jij voor een schaduwrijke bostuin, een Achterhoekse coulissentuin of een stuifduinen biotoop?

“Een biotoop is een uniform landschapstype waarin een bepaalde levensgemeenschap van planten, dieren en mensen kan gedijen.”

Om een tuinbiotoop te ontwerpen, verdelen we de tuin in 4 lagen:

Laag 1: een uniek landschapstype

Door duidelijk te kiezen voor één type krijgt de tuin uitstraling, persoonlijkheid én impact.  Dit landschapstype kan een voorhandliggende keuze zijn: ligt je tuin op de rand van de Veluwe, dan kan het een heide- of bostuin worden. Maar misschien woon je midden in het dorp en zie je de tuin liever als een ‘bier&BBQ-landschap’. Het landschapstype moet ook passen bij de omgeving en de omstandigheden: midden tussen de weilanden leg je geen jungletuin, op een zware kleibodem in het rivierenland geen heidetuin en in een tuin op het noorden wordt het nooit de Provence.

Laag 2: een doelsoort.

 Dit is een term uit de ecologie en wordt vaak gebruikt bij het inrichten van nieuwe natuur. Door één diersoort te kiezen en je daar op te focussen, kun je de ideale leefomstandigheden creëren voor deze soort. Bij de doelsoort horen ook bepaalde plantensoorten en inrichtingselementen. Een doelsoort kan bijvoorbeeld een akkerhommel zijn, een egel of de putter. Sluiten we daarmee andere soorten uit? Integendeel, heel veel andere dieren en planten zullen zich ook thuisvoelen in ditzelfde biotoop. Uiteraard moeten landschapstype en doelsoort bij elkaar passen.

Laag 3: de bebouwing.

Woning en tuin moeten elkaar versterken. Dit wil niet zeggen dat ze ‘gelijk’ moeten zijn, juist een mate van contrast werkt heel goed. In deze laag kijken we naar verhoudingen tussen stenen massa en groene massa (deze moet goed in balans zijn), maar ook naar afkoppelen van regenwater, extra bergingen, groene daken en of gevels. 

Laag 4: de mens als abiotisch element.

De manier waarop je de tuin wil gebruiken vergt een bepaalde inrichting: paden, terrassen, erfafscheiding, meubels, kunst, spelen, verlichting. Ik zie deze elementen niet als ontwerpmiddellen, maar als losse elementen die in het landschapstype liggen. Omdat deze laag door de mens gebruikt wordt, speel ik graag met gedurfde materialen of bijzondere vormen. Denk aan zinken golfplaatschuttingen, een zit-zaggend vlonderpad of stapelmuurtjes van houtenstammen of oude stenen.

Zo werkt het!

Graag kom ik langs om jou en je tuin te ontmoeten. Hoe ziet de tuin er nu uit, de woning en haar omgeving, wat zijn de positieve punten, waar zien jij (of ik) de waarde van in? Het is belangrijk om te ontdekken wat jouw wensen zijn en of er al een landschapstype de voorkeur heeft.

Dan maak ik een offerte voor het ontwerpen van jou persoonlijke biotoop. In de offerte wordt ook het gekozen landschapstype en doelsoort benoemd.  Bij de offerte zitten ook extra toevoegingen zoals een beplantingsplan, verlichtingsplan, aanlegbegroting en aanlegbegeleiding die vrijblijvend kunnen worden toegevoegd. Reken voor het ontwerp op een bedrag tussen de € 1300,- en € 2300,-.

Om het concept-ontwerp te bespreken maken we een afspraak. Dan nemen we het tuinbiotoop helemaal door en laat ik materialen zien die ik in gedachten heb. Zo nodig worden er aanpassingen gedaan en is het definitieve ontwerp klaar. De aanleg kan beginnen! Ik kan een goede (ecologische) hovenier aanbevelen indien nodig en ook regie voeren.  

Na de aanleg krijgen jullie een Wilg & Wilg ‘tuinbiotooppaal’ met daarop de doelsoort in cortenstaal. Zo kan iedereen zien welk bijzonder stukje groene wereld er is bijgekomen.