Afgevallen bladeren laten liggen of weghalen?

17-11-2022

Het is weer herfst, de tijd waarin de volgende vraag zich aandient: moet ik de afgevallen bladeren laten liggen of weghalen in mijn tuin? Het antwoord is…allebei! Ik vertel je graag wanneer je bladeren moet weghalen, maar deel vooral graag 5 redenen waarom en waar je afgevallen herfstbladeren kunt laten liggen.

Als een blad aan een boom

Als de zonkracht afneemt en de temperaturen dalen hebben bomen de meeste voedingstoffen uit hun bladeren gehaald en sluiten ze de toevoer van water naar ze af. Als gevolg hiervan drogen de bladeren steeds meer uit en vallen uiteindelijk dwarrelend naar beneden. Met een zuchtje wind en een lage zon is dit een prachtig tafereel, bijna sprookjesachtig! Ik ken niemand die niet houdt van bomen in herfstkleur en een ‘regen’ van goudgele blaadjes.

Maar zodra ze op de grond liggen worden ze soms lastig: ze vormen glibberige pakketten op verharding, verstikken het gazon of vullen vijvers met rottend materiaal. Omdat we zoveel verharde plekken hebben, zijn we bladeren als een last gaan zien, in plaats van een lust. Maar nu we onze tuinen weer vergroenen, kunnen we bladeren weer gaan waarderen: het gele goud van de herfst! 

Moet ik afgevallen bladeren laten liggen of weghalen?

Afgevallen herfstbladeren kunnen overlast veroorzaken, daarom haal je ze weg op de volgende plekken: 

  • op verharding zoals tegels of stenen (waar je veel loopt)
  • gazon 
  • vlakken met (wintergroene) bodembedekkers
  • uit vijvers en waterschalen

Het weggehaalde blad kun je kwijt in een groene container of bladkorf van de gemeente. Dit wordt dan gezamenlijk verwerkt tot compost.

5 redenen om herfstblad te laten liggen

Maar, je kunt de afgevallen bladeren ook verdelen over de groene delen van je tuin: tussen bomen en struiken, in de borders met vaste planten en in de moestuin. Zorg bij de laatste twee voor een pakket van maximaal 10 cm dik zodat de planten niet verstikken of gaan schimmelen. Het kan zijn dat je dit aanblik niet gewent bent; een border met ‘rommel’, maar het blad biedt ontzettend veel voordelen:

  1. Ze voeden het bodemleven: de laatste voedingsstoffen uit de bladeren worden benut door planten en dieren. Ontzettend belangrijk om te weten is dat een goed bodemleven de basis is voor alle biodiversiteit bovengronds. Geef je bodem dus aandacht én herfstbladeren.

  2. Een pakketje herfstbladeren beschermt planten tegen vorst. Dus mocht je planten hebben die koukleumen zijn, help je ze hier de winter mee door.

  3. Door de open grond tussen de planten te bedekken, ontneem je licht en zullen onkruiden minder kans zien om te kiemen. Dat scheelt je dus weer werk in het voorjaar!

  4. Een hoopje bladeren is een prima schuil- en overwinteringsplek voor bijvoorbeeld een zacht brommende hommelkoningin of een slaperige egel. Dit zijn hele nuttige dieren om in je tuin te hebben, zeker als je veel overlast hebt van bijvoorbeeld slakken. 

  5. In en onder bladeren leven ontzettend veel bodembeestjes. Van regenworm tot kever, van pissebed tot miljoenpoot. Deze dieren worden op hun beurt weer gegeten door onder andere tuinvogels. Voer je graag vogels bij in de winter? Laat dan zeker blad liggen om vogels te voorzien in natuurlijke voeding die ze zelf bij elkaar kunnen scharrelen. 

Blad verzamelen voor bladcompost

Heb je nog meer bladeren over? Maak dan één grote, of meerdere bladerenhopen, zodat dieren hierin kunnen leven. Wil je het liever wat gestructureerder, dan kun je zelf een bladkorf maken van bijvoorbeeld gaas of wilgentenen waarin je de bladeren verzamelt en laat verteren. Of je vult zakken met herfstbladeren om er zelf bladcompost van te maken. Natuurlijk is er ook niks mis met het afvoeren van teveel blad naar de groenrecycling: gemeentes maken er zo gezamenlijk prima compost mee. 

Kortom: moet je herfstbladeren laten liggen of weghalen? Haal ze weg op plekken waar ze overlast kunnen veroorzaken en laat ze liggen of verplaats ze naar plekken waar ze nuttig kunnen zijn. Haal de bezem maar uit de schuur en koester dit herfstgoud!

Mijn naam is Joyce Schieven. Ik ben als het kruid springzaad: geef me een prikkel en in ontplof van enthousiasme. Daarom pak ik graag nieuwe projecten op, die passen bij het mooier maken van de wereld. Met Wilg & Wilg teken en ontwerp ik groene buitenruimtes en inspireer iedereen die groener wil leven.

Lees ook

Zo gingen mijn ogen (pas) open voor het belang van biodiversiteit

Zo gingen mijn ogen (pas) open voor het belang van biodiversiteit

Je zal misschien denken: die Joyce deed een groene opleiding, dan zal biodiversiteit en het belang ervan er wel zijn ingestampt. Ik leerde zeker over veel dieren- en plantensoorten, het ontstaan van bodem en dat je inheemse, streekeigen soorten gebruikt in het...

Regenpijp afkoppelen van het riool, zo deed ik dat. 

Regenpijp afkoppelen van het riool, zo deed ik dat. 

Klimaatverandering, extreme droogte of juist overstromingen: het managen van water was nog nooit zo belangrijk. Regenwater bufferen in je tuin is een goede methode om je ‘klimaatbestendige- steentje’ bij te dragen. De regenpijp afkoppelen van het riool is hiervoor een...