Regenpijp afkoppelen van het riool, zo deed ik dat. 

18-10-2022

Klimaatverandering, extreme droogte of juist overstromingen: het managen van water was nog nooit zo belangrijk. Regenwater bufferen in je tuin is een goede methode om je ‘klimaatbestendige- steentje’ bij te dragen. De regenpijp afkoppelen van het riool is hiervoor een goede manier en dus ik besloot dat het tijd werd om ook in míjn voortuin de regenpijp af te koppelen. Hoe me dat verging, lees je hieronder.

DE REGENPIJP AFKOPPELEN VAN HET RIOOL, ZO DEED IK DAT

De regenpijpen aan mijn huis zijn aangesloten op het riool en dit is zonde: het riool wordt (over)belast bij hevige regenval en het schone regenwater wordt onnodig gezuiverd. In mijn achtertuin heb ik al een regenton, maar in de voortuin verdween de regen gewoon nog in het riool. Bovendien bleek mijn gemeente subsidie te verlenen voor het afkoppelen van regenpijpen; kijk, dat is altijd mooi meegenomen!

Als tuinontwerper wilde ik ook graag laten zien dat het afkoppelen van het regenwater juist een mooi element kan worden dat bijdraagt aan het ontwerp van de tuin. Zeker in een voortuin, waar vaak weinig functies zijn, kan een creatieve manier van omgaan met je regenwater een leuke invulling zijn van je tuinontwerp. Ik maakte een schets van een klein gestapeld muurtje met een metalen watergootje: zo moest het ongeveer worden dus hup aan de slag!

regenpijp afkoppelen van riool

REGENPIJP AFKOPPELEN, DIT HEB JE NODIG

Als je een regenpijp wilt afkoppelen van het riool, kunt je de regenpijp gewoon afzagen en afdoppen, maar ik kocht een afkoppelset bij de plaatselijke Wildkamp. (heb je geen Wildkamp in de buurt dan kun hem hier online kopen.) Deze afkoppelset heeft een ontluchting naar het riool, dit kan handig zijn als je een ouder huis hebt en de ontluchting van het riool via de regenpijp van de woning loopt. Of dit het geval is bij mijn huis weet ik niet, maar ik nam het zekere voor het onzekere.

Naast de afkoppelset heb ik dit gebruikt:

  • Rolmaat
  • Potlood/stift
  • Draadzaag (als je niet in een hoek werkt kan een ijzerzaag ook)
  • Groene zeep

Voor het stapelmuurtje gebruikte ik een opsluitband van 20 cm breed en een partijtje gebakken metselstenen die ik gratis vond op marktplaats. De watergoot viste ik uit het oud ijzer bij mijn schoonouders op het boerenerf, zaagde het op maat en ging het met een staalborstel te lijf om het een mooie, egale roestpatina te geven.

Rawinso regenwater afkoppelset

DE ZAAG IN DE REGENPIJP

Toen kon het echte werk beginnen. De instructies op de verpakking bleken erg makkelijk: meten, zagen en plaatsen. Met de draadzaag haalde ik het benodigde stuk regenpijp weg. Gelukkig zaten de pijpbeugels op een gunstige plek, want hiervan waren de schroeven behoorlijk verroest en kreeg ik met geen mogelijkheid los. Je moet de regenpijp namelijk een flink stuk van de muur kunnen ‘buigen/flexen’ om het nieuwe afkoppelstuk er tussen te plaatsen. Omdat het opdraaien van het afkoppelstuk wat moeizaam ging heb ik wat groene zeep gebruikt om het gemakkelijker in elkaar te laten glijden.

Regenpijp afkoppelen
regenpijp afkoppelen hoe die je dat

STAPELMUURTJE VAN OUDE STENEN

Zo, afkoppelset zat erin! Nu aan de slag met het stapelmuurtje maken. Eerst heb ik uitgemeten hoe hoog de watergoot ongeveer zou komen, zodat ik de steenstapel hier op kon laten aansluiten. Ik wilde de metalen goot namelijk niet heel erg scheef leggen: op het oog waterpas, maar in de praktijk natuurlijk aflopend. 

Zo’n 15 cm onder het maaiveld heb ik een vlakke baan grond gemaakt en daarop plat (en waterpas) de opsluitband gelegd. Dit vormt een stevige onderlaag voor het stenen muurtje en met wat grond erover is de opsluitband niet meer te zien. In mijn schets had ik een muurtje met stenen in wildverband getekend, maar al stapelend kwam ik tot een wat strakkere vormgeving van de stenen. Ik heb de stenen gewoon los gestapeld, zonder cement of lijm. Dit overigens tot verbazing van mijn buren: “En blijft dat dan gewoon staan?”. Omdat het een klein muurtje is leek het me geen probleem en tot op heden lijkt de wind er geen vat op te krijgen. Gezien er verder ook geen kind, hond of buurman in mijn voortuin banjert voorzie ik in de toekomst ook geen problemen. En mocht hij toch (deels) omvallen, dan is hij snel weer opgebouwd. 

De watergoot had toevallig een uitstekend lipje, dat ik liet rusten tussen twee stenen bovenop de stapel. Aan de zijde van de regenpijp heb ik hem bevestigd met een stevig metaaldraad aan het afkoppelstuk. Ik heb de grond aangevuld zodat de opsluitband weer uit het zicht verdween. Voor het muurtje groef ik een kleine kuil, om zo een goede infiltratieplek te maken voor het regenwater. Ik besloot niet met extra infiltratiebuffer-materiaal of grind te werken. Mijn voortuin heeft zandgrond en twee flinke knotwilgen en ik schatte in dat extra buffercapaciteit niet direct nodig zou zijn.

Als finishing touch mocht er een vetplantje (Sedum spurium) komen wonen in mijn stapelmuurtje, hiervoor had ik een uitsparing vrij gehouden.

 

EN, WERKT HET? MIJN CONCLUSIE

Na enkele flinke buien blijkt dat de afkoppelset en de goot het regenwater prima mijn tuin in leiden. De grond is super waterdoorlatend en de kleine kuil staat ook bij een hoosbui zelfs niet vol met regenwater. Ik vond het een kleine ingreep met groots resultaat!

Kortom, mijn conclusie over het afkoppelen van mijn regenpijp van het riool:

  • Je regenpijp afkoppelen is makkelijker dan je denkt en is een klusje van een uurtje.
  • Met een creatief idee kun je te gekke dingen maken waarbij regenwater op een moderne en duurzame manier opgaat in je tuin.
  • Met een beetje geluk krijg je een subsidie van je gemeente, dus krijg je betaald voor je harde werk.
  • En…..zelfs met slecht weer ben je tegenwoordig in je tuin te vinden: want je wil je creatie natuurlijk wel in actie zien!

watergoot regenpijp
regenpijp afkoppelen
sedum in stapelmuurtje
watergoot cortenstaal
regenwater afkoppelen

Heb je naar aanleiding van mijn afkoppelverhaal een vraag, wil je ook een uniek ontwerp voor jouw voortuin (inclusief regenwaterafkoppeling) of heb jij ook op een toffe manier je regenpijp afgekoppeld? Laat het me vooral weten. Via onderstaande button kun je met mij in contact komen:

Mijn naam is Joyce Schieven. Ik ben als het kruid springzaad: geef me een prikkel en in ontplof van enthousiasme. Daarom pak ik graag nieuwe projecten op, die passen bij het mooier maken van de wereld. Met Wilg & Wilg teken en ontwerp ik groene buitenruimtes en inspireer iedereen die groener wil leven.

Lees ook

Afgevallen bladeren laten liggen of weghalen?

Afgevallen bladeren laten liggen of weghalen?

Het is weer herfst, de tijd waarin de volgende vraag zich aandient: moet ik de afgevallen bladeren laten liggen of weghalen in mijn tuin? Het antwoord is…allebei! Ik vertel je graag wanneer je bladeren moet weghalen, maar deel vooral graag 5 redenen waarom en waar je...

Zo gingen mijn ogen (pas) open voor het belang van biodiversiteit

Zo gingen mijn ogen (pas) open voor het belang van biodiversiteit

Je zal misschien denken: die Joyce deed een groene opleiding, dan zal biodiversiteit en het belang ervan er wel zijn ingestampt. Ik leerde zeker over veel dieren- en plantensoorten, het ontstaan van bodem en dat je inheemse, streekeigen soorten gebruikt in het...