Zo gingen mijn ogen (pas) open voor het belang van biodiversiteit

30-10-2022

Je zal misschien denken: die Joyce deed een groene opleiding, dan zal biodiversiteit en het belang ervan er wel zijn ingestampt. Ik leerde zeker over veel dieren- en plantensoorten, het ontstaan van bodem en dat je inheemse, streekeigen soorten gebruikt in het landschap. Maar mijn ogen en hart gingen eigenlijk pas écht open voor biodiversiteit toen ik een bijzondere cursus deed…

Euhm….biodiversiteit, wat is dat precies?

Allereerst even kort, wat betekent biodiversiteit eigenlijk precies? Heel letterlijk betekend het een diversiteit aan leven, of wel een soortenrijkdom. Maar ook de manier hoe deze soorten met elkaar samenhangen en met elkaar in balans zijn is onderdeel van biodiversiteit.

Biodiversiteit in soorten is belangrijk om te zorgen voor schone lucht en drinkwater, een gezonde bodem en bevruchting voor ons voedsel. Zonder dit kunnen wij als mens niet leven, dus juist voor ons is biodiversiteit ook zo belangrijk. 

Cursus imkeren

Terug naar die cursus: ik wilde meer leren over (wilde) bijen, dus leek de cursus imkeren in een nabij gelegen dorp me een goede start. We begonnen met theorie: hoe leven bijen, hun anatomie, de koningin, darren, broed, raten, honingkamers, varroa-mijten, bruidsvluchten, drachtplanten en nog veel meer. Ook leerde we praktijk: eerst ramen timmeren en later in het jaar ook buiten bijenkasten inspecteren en honing oogsten. 

De cursus leerde me dat ik niet perse imker wil zijn (het is een best tijdrovende hobby die niet persé heel natuurlijk is), maar door zo dicht in contact te zijn met deze kleine dieren, waar veel mensen juist een afkeer van hebben, ontdekte ik hoe ongelofelijk bijzonder ze zijn! Hoe ze samenleven in een hele strikte gemeenschap, dat ze bijendansjes doen om andere te vertellen waar nectar, stuifmeel of hars te vinden is. Dat ze heel precies op maat raten bouwen en al super vroeg in het voorjaar uitvliegen voor voedsel om dat jaar weer een sterk volk te op te bouwen. 

De wondere wereld van vliegende insecten

Mijn interesse verbrede zich naar hommels, wilde bijen, zweefvliegen en vlinders. Want als de honingbij bijzonder is, dan zijn zijn wilde, vliegende vrienden dat misschien nog wel meer! En doordat ik ze per hoofdsoort uit elkaar begon te houden, ging er buiten een wereld voor me open: wat een soortenrijkdom in kleuren en vormen! Maar ook een diversiteit in wat ze nodig hebben om te leven en voortplanten. Zo legt een oranjetipje enkel eitjes op de pinksterbloem (en dan ook nog alleen dichtbij struikgewas) en zijn er bijen die maar uit één soort bloem hun voedsel halen.  

Voor óns voedsel is een efficiënte bestuiving nodig en dit gaat beter met een diversiteit aan wilde bijen, hommels en de honingbij. Er is bewezen meer vruchtzetting als er door meerdere soorten wordt bestoven. Ook zijn wilde bijen anders in hun gedrag en zullen ze losstaande soorten bestuiven, tegenover honingbijen die meer naar een massale voedselbron vliegen. En waar honingbijen leven in een gecultiveerde kast en daar worden verzorgt door de imker, hebben wilde bijen beschutting en leefgebied nodig, zoals houtsingels, bomen en bloemrijke akkerranden. Dit is een mooi voorbeeld van hoe flora en fauna in de natuur met elkaar in verbinding staan. 

Biodiversiteit is circle of life

Biodiversiteit gaat natuurlijk verder dan mijn zwevende en zoemende vrienden. De bodem is de basis. Als je, zoals ik, interesse hebt in het verbouwen van je eigen voedsel dan kom je al snel in aanraking met de no-dig methode, permacultuur en voedselbossen. Het is super leuk om hierover video’s te kijken op You-tube: er gaat een wereld voor je open! In de bodem leven zo ontzettend veel dieren en schimmels die allemaal een belangrijk onderdeel zijn binnen de biodiversiteit. De bodem is ook een grote spons voor het vasthouden van regen en is een filter voor ons drinkwater: het is dus ontzettend belangrijk dat de bodem optimaal leeft. En vanuit die bodem ontstaat een prachtige ‘circle of life’ van soorten die allemaal hun eigen plekje hebben en waar wij als mens ook tussen (horen te) staan.

Omdat het voor mij ook even duurde voor ik écht het belang in zag van biodiversiteit, snap ik dat dit voor jou ook zo kan zijn. En om jullie te behoeden voor een heel jaar in een imkerpak tussen de bijenkasten, (maar doe vooral de cursus als het je interessant lijkt) deze blog voor een klein stukje meer bewustzijn . Heb je vragen over biodiversiteit of hoe je dit kan toepassen in je tuin, erf of groene ruimte? Neem dan contact met me via de knop hieronder:

Mijn naam is Joyce Schieven. Ik ben als het kruid springzaad: geef me een prikkel en in ontplof van enthousiasme. Daarom pak ik graag nieuwe projecten op, die passen bij het mooier maken van de wereld. Met Wilg & Wilg teken en ontwerp ik groene buitenruimtes en inspireer iedereen die groener wil leven.

Lees ook

Afgevallen bladeren laten liggen of weghalen?

Afgevallen bladeren laten liggen of weghalen?

Het is weer herfst, de tijd waarin de volgende vraag zich aandient: moet ik de afgevallen bladeren laten liggen of weghalen in mijn tuin? Het antwoord is…allebei! Ik vertel je graag wanneer je bladeren moet weghalen, maar deel vooral graag 5 redenen waarom en waar je...

Regenpijp afkoppelen van het riool, zo deed ik dat. 

Regenpijp afkoppelen van het riool, zo deed ik dat. 

Klimaatverandering, extreme droogte of juist overstromingen: het managen van water was nog nooit zo belangrijk. Regenwater bufferen in je tuin is een goede methode om je ‘klimaatbestendige- steentje’ bij te dragen. De regenpijp afkoppelen van het riool is hiervoor een...