Tuinschuttingen, 5 tips voor als je wat anders wil

14-07-2021

Tuinafscheidingen zijn er in allerlei vormen: schuttingen, hagen, muren, hekken, schermen, gaas, ect. Maar wat kies je als je wat anders dan anders wil dan een betongaas met klimop fo een ‘Gamma-schuuting’? In dit artikel geef ik je 5 tips voor toffe, alternatieve tuinschuttingen. 

Een extra kop in H2. bijv. een quote of een triggerende regel.

Golfplaten zijn prachtig van vorm en divers in materiaal én kleur. De verzinkte variant is fris, modern en geeft je tuin een industriële sfeer. De kunststof variant is er in mer kleuren. Ook zijn ze vaak tweedehands goed te verkrijgen. Ze zijn eenvoudig te monteren op houten of betonnen staanders met regelwerk óf tegen een bestaande schutting. De metalen variant is gemaakt van een hernieuwbare grondstof. Test linkkleur.

1. Zinken golfplaten

Golfplaten zijn prachtig van vorm en divers in materiaal én kleur. De verzinkte variant is fris, modern en geeft je tuin een industriële sfeer. Door de golven ontstaat er een interessant licht- en dieptespel. Zinken golfplaten halen erg mooi het licht op aan de schaduwkant van de tuin. Ze zijn eenvoudig te monteren op houten of betonnen staanders met regelwerk óf tegen een bestaande schutting. Onderhoud aan de zinken golfplaten is niet nodig; ze blijven er zo uitzien als je ze geplaatst hebt.

2. Levende wilgenschutting

Voor een levende wilgenschutting kun je op twee manier aanplanten: levende ‘staanders’ met daartussen dode takken gevlochten. Of je kunt de takken scheef in de grond steken en zo een vlechtwerk van ruiten maken. Op deze manier heb je een semi-transparante haag. Wel flink snoeien (3x per jaar)…want een wilg heeft behoorlijke groeikracht!


Wilgenschutting
3. Muur van glasblokken

Glasblokken zijn weer terug van weggeweest! Vooral de gekleurde blokken zijn een lust voor het oog in de tuin. Mooi om te combineren met groene hagen.

Glasblokken schutting
4. Schanskorf met oude bakstenen

Schanskorven zijn een prachtige manier om je tuinschuttingen een hele andere uitstraling te geven. Ze kunnen gevuld worden met gebroken stenen, maar nog mooier: oude bak- of metselstenen.


Schanskorf bakstenen
5. Geverfd hout

Een houtkleurige schutting is natuurlijk prachtig, maar wil je voor wat anders gaan, denk dan aan verf! Deze rode schutting combineert geweldig met de wilde wingerd die lommerrijk overheen groeit.


Geverfde schutting
Ik hoop dat ik je met deze 5 tips over net wat andere tuinschuttingen geïnspireerd heb. 
Wil je meer inspiratie voor een groene, stoere tuin? Lees mijn andere blogs of kijk op mijn Pinterest.

* Op alle foto’s rust copyright. Ze zijn (bijna) allemaal gemaakt in de Tuinen van Appeltern.

Mijn naam is Joyce Schieven. Ik ben als het kruid springzaad: geef me een prikkel en in ontplof van enthousiasme. Daarom pak ik graag nieuwe projecten op, die passen bij het mooier maken van de wereld. Met Wilg & Wilg teken en ontwerp ik groene buitenruimtes en inspireer iedereen die groener wil leven.

Lees ook

Afgevallen bladeren laten liggen of weghalen?

Afgevallen bladeren laten liggen of weghalen?

Het is weer herfst, de tijd waarin de volgende vraag zich aandient: moet ik de afgevallen bladeren laten liggen of weghalen in mijn tuin? Het antwoord is…allebei! Ik vertel je graag wanneer je bladeren moet weghalen, maar deel vooral graag 5 redenen waarom en waar je...

Zo gingen mijn ogen (pas) open voor het belang van biodiversiteit

Zo gingen mijn ogen (pas) open voor het belang van biodiversiteit

Je zal misschien denken: die Joyce deed een groene opleiding, dan zal biodiversiteit en het belang ervan er wel zijn ingestampt. Ik leerde zeker over veel dieren- en plantensoorten, het ontstaan van bodem en dat je inheemse, streekeigen soorten gebruikt in het...